sunnuntai 16. joulukuuta 2012

Kultainen kranssi( 1 iso tai 2 pientä)

100 g              margariinia
2 1/2 dl           maitoa   
25 g                hiivaa
1 ps(0.5 g)      sahramia
3 rkl                haaleaa vettä
1 tl                  kardemummaa
1/4 tl               suolaa
1 dl                 sokeria
1                     muna
n.8 dl             vehnäjauhoja  

täyte
1 dl                appelsiinimarmeladi
150 g             mantelimassaa
1 dl                rusinoita 
ripaus           kanelia

voiteluun
1                    kananmuna

Sulata margariini ja kaada sekaan maito. Liuota kulhossa tai yleiskoneessa hiiva ja sahrami haaleaan veteen.
Lisää mausteet ja anna seoksen hetken aikaa olla. Lisää joukkoon kädenlämpöinen rasva-maitoseos ja muna.
Lisää jauhot ja alusta taikinaksi. Anna taikinan kohota peitettynä lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.
Vaivaa taikina jauhotetulla pöydällä kiinteäksi ja jaa halutessasi kahteen osaan. Kauli palat suorakaiteen
muotoiseksi levyksi. Levitä levylle appelsiinimarmeladi. Raasta päälle mantelimassaa ja ripottele pinnalle rusinat.
Kääri levy tiukalle rullalle ja taivuta pötkö renkaaksi. Työnnä toinen pää toisen pään sisään ja painele sauma kiinni.
Siirrä rengas leivinpaperoidulle uunipellille. Leikkaa pintaan terävällä veitsellä syviä viiltoja. Vedä viipaleet hiukan
erilleen toisistaan ja käännä ne sivuttain niin, että leikkuupinnat näkyvät. Anna kohota 15 minuuttia.
Voitele munalla ja paista 200 asteisen uunin keskitasolla noin 25 minuuttia.

Ei kommentteja: